Semnele travaliului

In ultimele saptamani de sarcina, pe masura ce te apropii de data cand ar trebui sa nasti, te vei intreba cand va incepe travaliul, daca ceea ce simti inseamna ca travaliul a inceput, sau daca ar trebui sa-ti suni doctorul sau sa te indrepti spre spital.
Sunt multe semnale pe care ti le transmite corpul si care te anunta ca travaliul este pe cale sa inceapa.
Mai jos sunt cateva dintre cele mai comune semne de travaliu.

 

Pre-travaliul: semne care anunta ca travaliul este pe cale sa inceapa

Nevoia de a-ti pregati cuibul
Unele femei simt o nevoie imperioasa de a face curatenie, de a organiza lucrurile din casa si de a se pregati intr-un fel sau altul pentru venirea bebelusului. Aceasta nevoie acopera o gama larga de comportamente, de la pregatirea unor preparate culinare pe care sa le congelezi pentru perioada imediat urmatoare nasterii sau nevoia de a spala si ordona toate hainele din casa, pana la a spala pe jos meticulos in spatele dulapurilor si a sterge toate geamurile.

Crampe

Crampele abdominale, asemanatoare cu cele menstruale, sunt un alt simptom comun care anunta travaliul. Poti simti crampe si la nivelul picioarelor. Pe masura ce copilul coboara in pelvis, presiunea pe care o exercita asupra nervilor poate duce la crampe in zona picioarelor.

Presiune in zona pelviana

Poti simti o presiune crescuta in zona pelviana, sau poti avea senzatia ca bebelusul vrea „sa iasa”, sa alunece in jos. Aceasta presiune creste pe masura ce te apropii de finalul sarcinii.

Durere in zona spatelui

Aceasta durere difera de cea pe care poate ai mai simtit-o in timpul sarcinii si care disparea odata cu schimbarea pozitiei. Acum poti simti o durere persistenta, surda, care nu cedeaza daca te asezi sau te intinzi si care iti creaza o stare de agitatie si iritabilitate.

Pierderea dopului de mucus

Este posibil sa observi o crestere a cantitatii scurgerilor vaginale in ultima periada a sarcinii. Poti pierde dopul de mucus (o scurgere gelatinoasa, rozalie) treptat, in curs de cateva zile, sau el poate fi eliminat dintr-o data, in totalitate. Multe femei nu observa acest lucru, pentru ca se poate intampla atunci cand mergi la toaleta. Nu trebuie sa confunzi dopul de mucus cu scurgerea maronie, sangerie, avuta in cele 24 de ore care urmeaza unui examen vaginal sau dupa un contact sexual.

 

Semne pozitive de travaliu

Poti simti toate simptomele de mai sus sau doar unele dintre ele timp de cateva zile sau chiar saptamani inainte ca travaliul sa inceapa. Ele sunt modalitatea prin care organismul te anunta ca trebuie sa te pregatesti pentru travaliu si nastere.

Urmatoarele lucruri insa te anunta ca travaliul va incepe in scurt timp:

Ruperea membranelor (ruperea apei)

Travaliul incepe de obicei la scurt timp (pana la 24 ore) dupa ruperea membranelor. Poti simti ruperea membranelor ca o izbucnire sau prelins, ca un gadilit. Poti chiar sa te gandesti ca te-ai scapat pe tine. Daca s-au rupt membranele sau simti ca se scurge lichid amniotic, chiar si in cantitate mica, suna-ti doctorul. Cei mai multi doctori iti vor declansa travaliul daca s-au rupt membranele si acesta nu a inceput de la sine in 24 de ore, pentru a reduce riscul infectiilor sau complicatiilor.

Contractiile

In ultime parte a sarcinii vei simti contractii de pregatire (Braxton-Hicks). Contractiile din timpul travaliului sunt insa progresive – ele devin mai lungi, mai puternice, dureroase, si mai apropiate unele de altele pe masura ce trece timpul. Vei simti aceste contractii in abdomen, in spate sau in ambele locuri. Durerea nu cedeaza daca iti schimbi pozitia sau te plimbi.

Un moment bun pentru a pleca spre spital este atunci cand ai contractii la interval de 5 minute. Este bine insa sa stabilesti asta cu medicul tau.

Dilatarea si stergerea cervixului (colului uterin)

In ultimele saptamani de sarcina medicul va urmari starea colului uterin. Dilatarea este deschiderea colului, iar stergerea este subtierea si scurtarea lui. De obicei cervix-ul este sters inainte de a incepe sa se deschida.

 

Alte semne care pot anunta travaliul:

Unele femei pot avea scaune frecvente si moi, o stare de iritabilitate sau simptome asemanatoare celor de gripa.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress